Open water seizoen 2015

Open water seizoen 2015

In de afgelopen 5 maanden heb ik aan veel open water wedstrijden deelgenomen. Niet alleen in Nederland maar ook in  7 andere landen! Voor mij was dit het eerste jaar dat ik wedstrijden ging zwemmen in het internationale veld. Vorig jaar heb ik al even mogen proeven aan het zwemmen tegen ‘buitenlanders’ tijdens de EJK in Zagreb. Maar dat was bij de jeugd, dit jaar heb ik gezwommen in het ‘echte’ veld, bij de senioren. Aangezien het hebben van voldoende ervaring erg belangrijk is tijdens een race in het open water was het noodzakelijk om zoveel mogelijk wedstrijden te zwemmen in een sterk veld. Elke race was weer een nieuw leerproces. Naar de meeste wedstrijden ben ik alleen afgereisd met mijn moeder als begeleider.

Het zwemmen in de buitenlucht is natuurlijk heel anders dan het zwemmen in een zwembad. Naast dat je zicht minder is, is het water kouder, krijg je te maken met golven/wind en lichamelijk contact met tegenstanders. Gedurende het seizoen heb ik ook te maken gekregen met zaken die ik nog nooit eerder ben tegengekomen, zoals het beginnen van een race met een duik vanaf de kant en tijdracen (= zelfde als een tijdrit bij wielrennen). Ook was het voor mij nog nieuw om in een grote groep te zwemmen waarin je ook de nodige klappen en duwen krijgt. Daarnaast heb ik vaak te maken gekregen met golven. Ik beschouw dit als zwaar en moeilijk. Ik mis hier nog wat kracht voor maar hoe vaker ik in de golven zwem hoe beter het voor mijn gevoel gaat.

Daarnaast kom je met open water wedstrijden op hele mooie locaties! Een goed voorbeeld hiervan was de Europa-cup wedstrijd in Kopenhagen. We zwommen hier midden in het toeristische centrum door de grachten. Zo zwommen we elk rondje onder meerdere bruggen door en kregen we telkens te maken met een tunnel van 80m! Maar naast dat de locatie zo mooi was daar, kregen we tijdens de race te maken met natuurlijke tegenstanders… kwallen! Ik kan je zeggen dat het niet fijn is om deze aan te raken tijdens het zwemmen. Man man man… wat prikte dat!

In Larnaca (Cyprus) kreeg ik ook met iets nieuws te maken, namelijk het zwemmen in zee! Oftewel zout water, golven en tevens ook heel warm water (27 graden) en een warme boventemperatuur (31 graden). Dit was toch wel even wennen. Hier had ik toch wel even moeite mee, vooral met het warme water. Je wordt er een beetje lam van waardoor het leveren van een topprestatie moeilijk wordt. Maar ook hier moet je mee om kunnen gaan als open water zwemmer!

Ook heb ik dit jaar mijn debuut gemaakt in een world cup wedstrijd! Dit was in Chun’an (China). In de world cup hierna in Hong Kong mocht ik zwemmen op een hele mooie locatie, Repulse bay. Dit is in zee, en dat maakte het toch een beetje eng voor mij. Ik had namelijk vernomen dat er haaien in dit gebied rondzwommen. En als ik ergens bang voor ben dan zijn het wel haaien. Tijdens de race heb ik me gelukkig hier niet mee bezig gehouden. Wat het vooral apart maakte is dat je moest trainen binnen de haaiennetten terwijl  de wedstrijd buiten de haaiennetten was. En die netten liggen er niet voor niets, maar gelukkig is er niks gebeurd!

Al met al een heel goed en leerzaam seizoen. Ik wil mijn sponsoren Specialized, Rings Goirle en New Care heel erg bedanken voor de ondersteuning tijdens dit seizoen. Zonder hun was dit niet mogelijk geweest. Ik kijk nu al uit naar het volgende open water seizoen waarin ik hopelijk mijn EK-debuut ga maken.

Eén gedachte over “Open water seizoen 2015

  1. Dag Pepijn,

    Wat geweldig om je blog te lezen. Je bent echt goed bezig! Alleen dat met die haaien vind ik ongelooflijk, dat ze daar geen maatregelen voor nemen! Jullie zouden allemaal moeten weigeren om buiten die haaiennetten te zwemmen.
    En lukt school ook nog een beetje tussendoor? Heel veel succes zo dadelijk in december met de wedstrijden en geniet ook een beetje van je zwemvakantie (alhoewel dat begrip vakantie wel tegen zal vallen). Heel veel groeten en veel succes,

    Josette Linssen

Geef een reactie