EK-debuut en 3e bij World Cup!

EK-debuut en 3e bij World Cup!

Afgelopen zomer was een zomer om nooit meer te vergeten. Ik heb veel ervaringen opgedaan, en kan met trots terugkijken op de afgelopen periode. Daarnaast heeft het mij veel motivatie gegeven om er dit seizoen weer vol voor te gaan om de prestaties van de afgelopen tijd te overtreffen.

Ten eerste heb ik in juli mijn debuut gemaakt op een Europees kampioenschap voor senioren! Meedoen is leuk, maar nu ik er was wilde ik ook het beste uit mezelf halen en zo hoog mogelijk eindigen. Het water was fris, er stonden enkele golven en het EK was in Nederland, dus genoeg redenen voor een gaaf toernooi. Dit resulteerde op de eerste dag in een 16e plek op de 10 kilometer (dit is de Olympische afstand), op slechts 9 seconden van de winnaar! Daarnaast ben ik nog 15e geworden op de 5 kilometer en zijn we in de teamrace 8e geworden. Nu ik dit heb meegemaakt, wil ik natuurlijk een stap hoger. Op naar de WK in 2017!

Na de zomer ben ik samen met mijn moeder afgereisd naar Canada! Ik ben daar twee World Cups over 10 kilometer gaan zwemmen, één in Roberval en de andere was in Lac Mégantic. Mijn moeder ging mee als coach, om samen zoiets mee te maken is uniek. Beide plaatsen lagen in ‘the middle of nowhere’, maar dit maakte de reis ernaartoe wel erg mooi. Zo moesten we na de vlucht naar Montreal, nog 5 uur met de auto rijden voordat we in Roberval waren. De races waren totaal anders dan dat ik ervoor gewend was. Naast dat het water koud was, werd de eerste World Cup vanaf de start meteen hard gemaakt. Normaal gesproken ligt het tempo nog niet extreem hoog in de eerste paar kilometers, maar dit keer was dat anders. Dit maakte de race zwaar, mede ook doordat er veel golfslag was, maar uiteindelijk leverde dit mij een keurige 6e plek op.

De tweede World Cup, in Lac Mégantic, was bijzonder. Normaal zwem je een rondje van 1,5 tot 2,5 kilometer en zwem je meerdere malen dit rondje, maar bij deze wedstrijd zwom je gewoon heel de race rechtdoor. Je hebt dus steeds geen enkel idee hoever je precies bent, wat mentaal de race een stuk zwaarder en langer maakte. Daarnaast is de perfecte lijn niet uitgestippeld, waardoor we in plaats van 10 kilometer bijna 11 kilometer hebben gezwommen. Al met al een lastige race dus, maar ik vond het wel bijzonder en leuk om dit zo mee te maken. Wat de race nog bijzonderder maakte, was dat ik op het podium ben geëindigd! Na een snelle laatste twee kilometer kwam ik als derde bij het finishbord, mijn eerste medaille op dit mondiale niveau! Super gaaf! Ik had niet durven dromen om op 19-jarige leeftijd, en in pas mijn tweede jaar als internationale open water zwemmer, al op het podium te staan op een World Cup.

Zoals je wel hebt kunnen lezen was het een bijzondere zomer, maar nu is het verleden en zijn mijn ogen gericht op de toekomst. Dit jaar staat er een WK in Hongarije op het programma waar ik graag van de partij wil zijn.

Hieronder vind je een foto-impressie van afgelopen zomer:

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Geef een reactie